Domotica

Domotica, waar moet je beginnen?

Wij merken vaak dat installateurs niet goed weten hoe domotica ingezet kan worden. De uitdrukking door de bomen het bos niet meer zien is zeker van toepassing op domotica. Dit komt doordat domotica vaak in verschillende contexten gebruikt wordt. Smart buildings, home automation, the internet of things, slimme thermostaat, zorgdomotica, telematica, integrated systems, system integrator zijn woorden die allemaal raken aan wat domotica inhoudt: Het integreren van verschillende systemen met als doel zaken te kunnen automatiseren zodat de eindgebruiker ontlast wordt.

Wat moet ik kiezen?

Nu bestaan er tegenwoordig tal van domotica aanbieders. In Europa is EIB/KNX een veelgebruikte standaard terwijl in the USA ZWave en ZigBee producten veel populairder zijn. De consument zegt deze termen niet veel. Domotica is de afgelopen jaren steeds meer als oplossing voor een bepaald probleem verkocht waardoor de markt erg vernipperd is geraakt. Meestal wordt domotica vanuit één behoefte aangevlogen, bijvoorbeeld energie, comfort of zorg. Dit is jammer omdat de veelzijdigheid van domotica daardoor uit het oog verloren wordt. Daar komt nog bij dat oplossingen vaak op één behoefte inspelen omdat de toplossing dan goedkoper of makkelijker te realiseren is.

Professionele domotica

High-end domoticasystemen zijn op veel toepassingen voorbereid waardoor de eindgebruiker uiteindelijk een meer compleet en flexibel systeem heeft aangeschaft. Dit vergt wel een mate van abstractie waardoor het overbrengen naar een eindgebruiker meer energie kost. Uiteindelijk kiest de klant of hij/zij gaat voor een goedkoope korte termijn oplossing of een duurdere meer robuuste vorm van domotica. Niet dat het een of het ander verkeerd is maar deze bewustwording wordt nogal eens overgeslagen door aanbieders.

Op deze site zullen we geen 'bouwmarkt' domotica gaan verkopen. De oplossingen die in de bouwmarkt liggen zijn erg beperkt en niet koppelbaar met andere systemen. Wij gaan op deze site voor de meer professionele domotica en helpen u graag een keus te maken.

Mocht u twijfelen of u wel professionele domotica nodig bent dan adviseren wij u graag over uw specifieke project.